Alles over duurzame stoffen en materialen

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maatschappij en wellicht ook in jouw dagelijks leven. Wil je ook jouw kledingkast wat verduurzamen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan hieronder waar je op kunt letten en voor welke stoffen en materialen je moet kiezen. 

Wanneer spreken we van duurzame materialen 

Wat is duurzaam en wanneer spreken we over duurzame materialen? Hoe duurzaam een bepaalde stof is, wordt niet alleen door de stof zelf bepaald. Ook het productieproces speelt hierin een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, transport en kleurstoffen. Verven is het meest vervuilende onderdeel in de gehele kledingketen. Er is namelijk heel veel water nodig om de kleurstoffen hun werk te laten doen en daarnaast komen resten vaak via het afvalwater van fabrieken terecht in beken en rivieren. Dit zijn allemaal punten waar jij op kan letten bij het kopen van je kleding. 
 

Voorbeelden duurzame stoffen 

Vrijwel alle stoffen hebben plus- en minpunten als het aankomt op duurzaamheid. We benoemen hieronder twee voorbeelden van duurzame stoffen die ook vaak worden gebruikt voor ondergoed en kleding. 
 
Aangezien ongeveer 40% van onze kleding is gemaakt van katoen, is de kans groot dat ook jij veel katoenen kledingstukken in je kast hebt hangen. Katoen heeft een aantal grote pluspunten. Zo is de stof biologisch afbreekbaar, draagt deze niet bij aan de plastic soep en komt er bij de productie weinig CO2 uitstoot vrij. Daarentegen is voor de productie van katoen enorm veel grond en water nodig. Ook worden veel pesticiden en chemicaliën gebruikt, wat slecht is voor het milieu én de arbeiders op de katoenplantages. Gelukkig wordt steeds meer kleding van biologisch katoen gemaakt. Hiervoor worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Op onze webshop vind je onder andere artikelen gemaakt van biologisch katoen van merken als Ten Cate, Vingino, Jack & Jones en Björn Borg. 
 
Bamboe is het snelst groeiende gewas, kan overal groeien en heeft genoeg aan natuurlijke regenval. Daarnaast is bamboe biologisch afbreekbaar en zijn er voor de groei ook geen pesticiden en insecticiden nodig. Wanneer bamboe wordt gekapt, verschijnen er snel weer nieuwe stammen waardoor er geen ontbossing plaatsvindt. De teelt van bamboe is dan ook een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld die van katoen. Dus vind je het belangrijk om milieuvriendelijke keuzes te maken, overweeg dan zeker eens ondergoed gemaakt van bamboe! Zowel voor dames als heren hebben we comfortabel bamboe ondergoed.

Lyocell: één van de meest duurzame materialen voor je kleding 

Lyocell, ook wel bekend als Tencel, is een biologisch afbreekbare stof die gemaakt wordt van de hernieuwbare grondstof cellulose van bijvoorbeeld eucalyptus. Het betreft een circulair productieproces waarin vrijwel al het water wordt hergebruikt en waardoor er geen afval in de natuur belandt. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft lyocell ook nog eens hele fijne eigenschappen. De stof is zacht, zo sterk als polyester, neemt beter vocht op dan katoen en houdt je net zo warm als wol. Door de ademende eigenschap is de kans op bacteriegroei kleiner dan bij andere stoffen. Hierdoor is lyocell ideaal voor ondergoed!